Wednesday, October 16, 2013

Fashion through history: Hats

Šešir igra jednu od značajnijih uloga u ljudskoj istoriji. Gotovo da je njegova istorija uzastopna sa čovečanstvom. Naravno, prvobitno su šeširi imali isključivo praktičnu primenu, da bi ih tokom godina, ljudi počeli da nose i kao modne detalje, ali i kao svojevrsno obeležje kulture, profesije i sl.

Šešir kakav danas poznajemo nastaje u četrnaestom veku. Renesansa ga je uzdigla zahvaljujući raskošnim materijalima, a jedan od prvih tragova o postojanju šešira vraća nas u 3200.u godinu pre Nove ere, gde se u grobnici u Tebi prikazuje slika čoveka koji nosi nešto nalik slamnatom šeširu. Najstari šešir koji je pronađen datira iz 70.ih godina pre Nove ere-pripadao je Danskom poglavici i gotovo da je očuvan u perfektnom stanju.
Prema legendi, između 750.e i 818.e godine, Sv. Klement je tokom svojih putovanja otkrio da  se posle izvesnog vremena, vuna kojom je punio svoju obuću, pretvara u filc. Zbog ovoga su ga šeširdžije širom Irske ali i u drugim zemljama slavile kao Sveca šešira izrađenih od filca.

1529. godina je godina kada se prvi put javlja reč modista-kada su sve galanteriste koji su proizvodili dobro poznate proizvode iz Milana, tako nazivali.

U 1800.im godinama šešir počinje ubrzano da se razvija u različitim oblicima. Prvi od njih bio je cilindar-kojeg su nosili svi-od najniže klase do kraljevskih porodica. Abraham Linkoln ga je koristio čak da bi u njemu čuvao pisma, beleške pa  i račune.


Sredinom 1800.ih dolazi jedan od najprepoznatljivijih modela šešira u istoriji-bowler. Tomas i Vilijam Bowler napravili su ovaj šešir za svog klijenta-koji je poželeo da nosi šešir koji ima nisku krunu, da bi mu bio pogodan za nošenje i kad jaše. Proslavio ga je Čarli Čaplin.


U kasnim 1800.im imamo slamnati šešir kojeg su prvi nosili Vijetnamski gondolijeri.

 

Imeđu 1900.e i 1950.e pojavio se model Homburg namenjen plemićima i aristokratiji. On je prepoznatljiv po manjem udubljenju koje se nalazi na sredini vrha šešira. Nakon prikazivanja filma Kum, ovaj šešir dostigao je vrhunac svoje popularnosti.

 Između 1920.e i 1960.e imamo Fedora šešir-šešir napravljen da bude prikladan u svakoj prilici. Nosili su ga Harison Ford i Majkl Džekson.


A kada govorimo o ženskim šeširima-1800.ih je Bonnet bio glavni modni detalj. Bio je izrađen od platna, svile ili slame, a služio je da bi žene štitio od sunca. Često je imao ukrase u vidu perja, tila, mašnica ili veštačkog cveća. Predmet koji danas najviše podseća na ovaj model jesu platnene bebi kape.


U 1900.im dolaze Cloche šeširi. Dobio je naziv po francuskoj reči cloche, što znači zvono-na koje on oblikom i podseća.
1960.ih je popularnost ovog modnog detalja značajno opala. Međutim, šešir nije samo modni detalj, on predstavlja umetničko delo čijim nošenjem neverbalno izražavamo verovanje u filozofiju lepote i glamura. Možemo ga nositi tokom cele godine, i verovatno zbog ovih razloga on nikada neće u potpunosti biti bačen u zaborav. Naročito ne sada, kada se ponovo vratio na velika vrata!Moja mala kolekcija :)
Do sledećeg posta,
Until the next post,

Nina`s Fashion Show

16 comments :

 1. I love hats, and I love more vintage hats!
  paolasophia.blogspot.it

  ReplyDelete
 2. Odlican post. Obozavaam sesire. Tvoji su divni...ovaj plavi cu da ti maznem. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala draga! I ja isto, kupujem ih kao luda u poslednje vreme :-D
   Moze, samo dodji ;)

   Delete
 3. Odlican post. VOlim sesire jer me podsecaju na vreme kada su zene bile dame uvek i na svakom mestu. Volela bi da se to vreme vrati. Ipak, posto nece, biram tu tvoju crnu beretku sa sljokicama tj. birala sam je odavno posto i ja imam takvu

  ReplyDelete
 4. Odlican plavi sesir :) Pratimo se na GFC? x

  http://fashionsectionbylory.blogspot.com/

  ReplyDelete
 5. Ovo je predivna post i stvarno sam uzivala citajuci!!
  Sesiric mi je omiljeni detalj, jedino mi bude frizura posle uzasna, pa ne mogu da se sluzim onda bontonom kada negde ulazim da skidam sesir sa glave.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno draga! E to si u pravu, ali sta da se radi, kad su tako divni :-)

   Delete
 6. Predivan post, uzivala sam citajuci. Tvoj plavi je pozeljan:)

  Novi post na blogu
  http://www.ladiesstreet.rs/blog/gospodjice-hunter/

  ReplyDelete
 7. Blog je predobar,svidja mi se ideja :) sve pohvale :)
  http://fashiondiseaseeee.blogspot.com/

  ReplyDelete